Zpráva z Agáty

Jak na šperky nám přišli ukázat z klenotnictví JK Jitka Kudláčková

Naši senioři letos zažili opravdu blyštivý start nového roku. Tentokrát k nám zavítal spolumajitel českého šperkařství JK Jitka Kudláčková, aby seniorům ukázal, jak taková výroba šperků vypadá.

Na začátku ledna jsme v Domě u Agáty přivítali Dušana Mlynarčíka z Klenotnictví JK Jitka Kudláčková. Tradice ruční výroby je se šperkařstvím spojena již třicet let. „Často se říká, že vás tvar šperku napadne ve snu. Opravdu se to někdy stane,“ tvrdí zlatník Davic Hrubec, který společně s Dušanem Mlynarčíkem ukázal našim seniorům, jak se jejich šperky vyrábějí.  Při použití perly zvláštního tvaru vznikne originál, který nemůže nikdo replikovat. „Rád také používám žluté diamanty,“ dodává.

Návštěva z klenotnictví byla pro seniory novinkou. „Nejvíce mě zaujala samotná práce zlatníka. To, jakým způsobem převede hmotu do něčeho tak krásného, jako je například prsten,“ říká náš rezident Zdeněk Pacholík. Designér měl s sebou všechny nástroje a potřebné suroviny na výrobu šperků. Bylo mu tak vidět přímo pod ruce.

V JK Jitka Kudláčková vyrábí šperky ze zlata a drahých kamenů. Dušan Mlynarčík s sebou přivezl na ukázku i diamanty, rubíny, safíry a opál z Austrálie. „Mám obrovskou radost, že si naši klienti mohli zblízka prohlédnout, jak pracuje zlatnický mistr takové úrovně, jakou David Hrubec má,“ říká s úsměvem spolumajitelka Domu u Agáty Ilona Kněžínková.

V příštích týdnech se senioři mohou těšit na koncert „Zlatá šedesátá“, kde jim budou hrát písničky z jejich mladých let nebo na přednášku o Finsku cestovatele Jakuba Geršla. Budou si moci vytvořit krásné květinové dekorace pod taktovkou dílny Aranžerie. A dokonce si na interaktivní divadelní přednášce Senior bez nehod názorně předvedou, jak zachovat klid v krizových situacích.