Zpráva z Agáty

I ministr zdravotnictví si u nás dokáže představit podzim života

Naše obyvatele potěšila neobvyklá návštěva. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k nám přijel diskutovat se seniory i s personálem. Podle ministra je tematika seniorů a péče o staré lidi klíčová nejen ve zdravotnictví, ale celkově v programu současné vlády, jelikož počet staršího obyvatelstva narůstá.

Často pro naše obyvatele pořádáme různé diskuze, workshopy a akce pro zpříjemnění jejich pobytu. Tentokrát je čekala návštěva ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Bylo nám ctí, přivítat u nás pana ministra. Senioři měli spoustu dotazů. Mě osobně zaujala tematika eutanazie,“ říká naše majitelka Ilona Kněžínková.

Kvalita života je velkým tématem nejen pro seniory. Ti však tvoří zvětšující se skupinu populace. „Po roce 2035 bude většina občanů státními pojištěnci. Musíme se připravit na to, aby měli důstojný podzim života,“ zdůrazňuje ministr. Jeho cílem je nejen navyšování délky života, ale především jeho kvalita, na což se zaměřujeme i u nás v Domě u Agáty. „Dokážu si představit, že zde se ženou strávíme důchod. Moc se mi líbí přítomnost multidisciplinárního paliativního týmu, který s domovem spolupracuje a také blízkost zdravotního střediska,“ tvrdí ministr.

 „Máme svoje zdravotní sestry, ergoterapeutku, rehabilitačního asistenta. Fyzická zdatnost klientů je pro nás velmi důležitá,“ zdůrazňuje majitelka. Kromě tréninku těla klademe důraz i na procvičování mozku a jeho kognitivních funkcí s čímž nám pomáhají dvě aktivizační pracovnice. „Je příjemné, že máme aktivity a nesedíme tu jen tak bezprizorně“, říká jedna z našich obyvatelek. Vhledem k rodinnému duchu celého zařízení zde vznikají i přátelská pouta. „Našel jsem si zde spoustu přátel, hlavně mezi sestřičkami,“ směje se pan Zdeněk.