Zpráva z Agáty

V Domě u Agáty pečujeme o klienty tak, jak bychom sami chtěli, aby se pečovalo o nás

Naši majitelku Ilonu Kněžínkovou zavedl k péči o seniory život. Původně se chtěla stát učitelkou, a proto také vystudovala na fakultě tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity se zaměřením na pedagogiku zeměpis a tělocvik. Během studií se dlouhodobě věnovala mimo jiné i doučování dětí a pracovala jako instruktorka lyžování. V šestadvaceti čekala svoji první dceru. „Když se nám narodila Diana, vyjížděla jsem z Prahy na chalupu, kde jsem trávila spoustu času na mateřské dovolené s babičkou. Bylo mi s ní někdy lépe než s kamarádkami,“ vzpomíná Ilona.

Jako rodina vždy drželi pohromadě. I díky tomu má Ilona ke starým lidem tak vlídný vztah. K myšlence vlastního domu pro seniory ji přivedly rodinné události. Její babičku nenadále zasáhly zdravotní komplikace. „Přišlo to k ránu. Neschopnost mluvit, hýbat rukou, nohou, rychlá sanitka, nemocnice, propuštění domů, intenzivní rehabilitace a jasné rozhodnutí mojí maminky nevrátit se do práce, ale zůstat doma s babičkou a pečovat o ní,“ říká Ilona. Díky intenzivní a starostlivé péči Iloniny maminky prožila babička dalších dvanáct let v domácím prostředí s laskavou péčí. Ne každý ale může zůstat doma, aby se o své blízké postaral.

Kvůli zhoršujícímu se stavu bylo nutné, aby starost o babičku nakonec převzali odborníci. Výběr zařízení byl zdlouhavý, nakonec se rodina rozhodla umístit babičku na novou soukromou kliniku, kde strávila své poslední měsíce života. 

V té době Ilona spolu s manželem rekonstruovala objekt Zdravotního střediska v Řeporyjích, vedle něhož se nacházel volný pozemek, a tak se nabídla myšlenka na postavení zcela nového, bezbariérového domu pro seniory. „Moderní budova s velkými okny, rozlehlou terasou a vlastní zahradou, která spojuje objekt se sousedním zdravotním střediskem, vytvořily zázemí, které jsme si představovali.“ Ve vedlejším zdravotním středisku sídlí praktičtí lékaři, stomatologové, psychiatr, fyzioterapeut a ortoped, se kterými náš domov, který své jméno získal po nejmladší dceři majitelky, úzce spolupracuje.

Světlé chodby uvnitř domu, tři barevně odlišená podlaží a prostorné pokoje pro jednoho, dva nebo tři budoucí klienty představují dle majitelky ideální prostředí na prožití podzimu života. „Vybudovali jsme pěkný objekt, vybavili ho technickým zázemím, zajistili jsme dobré jídlo, kvalitní úklid, ale to nejdůležitější jsou lidé kolem, na kterých stojí námi vytoužená laskavá péče s úsměvem, někdy těžce vykoupeným,“ dodává majitelka. I přesto, že nepracuje s dětmi, je ve své pozici velice spokojená.